Hogyan készül

Hogyan készül

A hőálló légmentesen lezárt műanyag zacskók gasztronómiai felhasználásának ötlete a NASA-tól ered. Az első űrutazások tervezésekor merült fel az ötlet a nehéz és nehezen kezelhető fém konzervdobozok helyett könnyű és egyszerűbben megsemmisíthető hőálló műanyag zacskók használata. Az ötletet Svédországban is és Dél-Karolinában is átvette egy-egy kórházi élelmezést kiszolgáló cég, hogy ne a készételt zárják műanyag zacskóba, hanem már magát a főzést a műanyag zacskóban zárt ételen végezzék. Az első sous vide eljárással készített ételeket 1970-ben szolgálták fel a Dél-Karolinai Greeville Holiday Inn szállodájában. Az eljárás gyorsan meghódította a világot.

A technológiát a francia gasztronómia világában tökéletesítették és a 70-es évek óta folyamatosan fejlesztik.

Termékeinket sous vide technológiával készítjük, így az előre formázott, ízesített húsokat vákuumcsomagolás után, folyamatosan ellenőrzött kíméletes hőmérsékleten hőkezeljük. Ez egy lassú eljárás, amely megőrzi az ételekben található összes ízanyagot, zamatot és színt, súlyveszteség nélkül. Az étel így omlós lesz anélkül, hogy veszítene eredeti színéből, tápanyagaiból és textúrájából. A vákuum kiszorítja az oxigént a tasakokból, így akadályozva meg azt, hogy az étel bárminemű nem kívánatos változáson menjen át. Így kizárólag a sous vide kívánt hatásai mutatkoznak az elkészíteni kívánt terméken, kizárva a különféle baktériumok szaporodását is.

Üzemünk dolgozói magas szakértelemmel és odafigyeléssel készítik el termékeinket.

Vásárlóink számára lehetőség van gyors fagyasztott termékek vásárlására is.

A frissen vágott kacsamell, -comb és -máj tisztítva érkezik a vágóhídról üzemünkbe, mely csupán egy km-re található tőle. A különféle húsféléket, mint például a májat, mellet, combot átvizsgáljuk, ezt követően formázzuk, irdaljuk.

A húsokat különleges, konyhánkban frissen készített fűszerteában pácoljuk a legkiválóbb hozzávalókkal, mint például hagyma, fokhagyma, csillagánizs, barnacukor, kősó és fekete bors, tej, fokhagyma, borókabogyó stb. Csak friss hozzávalókkal dolgozunk, és nem használunk sem tartósítószert, sem mesterséges ízfokozókat, vagy színezékeket.

A pácolási idő leteltével a húsokat gitter rácson lecsepegtetjük, majd rostlapon arany barnára pirítjuk a bőrös részeket. A pirításkor figyelünk arra, hogy épp csak annyira piruljon meg, hogy a hőhatás ne érje el a zsírréteg alatti húst.

Pirítást követően lehűtjük a húsokat és előkészítjük csomagolásra.

A húsok pirítást követően, míg a máj füstölés után a csomagoló osztályunkra érkeznek. A tasakokba saját konyhánkban készült fűszerolajokkal és fűszerezett kacsazsírral bolondítunk meg, amelyet saját konyhánkban ízesítünk.

Ezután bekerülnek az előmelegített sous-vide kádakba, ahol nagyon lassan alacsony hőkezelési hőmérsékleten melegítjük a húsokat, a baktériumszámokat minimalizáljuk és így tartósítjuk őket. A hőkezelés után jégfürdőben, majd sokkolva hűtjük a kész termékeket. A frissen elkészült termékeket dobozokba helyezzük, vonalkóddal látjuk el és nulla fokos hűtőbe tesszük. A fagyasztottan rendelt árut sokkolóhűtőben -25°C-ra hűtjük és fagyasztva tároljuk.